Bensin för 2,40kr litern

image107

Ingen har väl missat att bensinen är svindyr i Sverige och snart når 14kr litern? Snart måste man vara höginkomsttagare om man ska ha råd att köra bil. Vad beror det höga priset på? Man kan ofta läsa eller se på nyheterna hur bensinpriset når nya rekordnivåer och prisökningen motiveras med allt mellan himmel och jord, men det som inte nämns är att bensinen i sig inte är det dyra. I själva verket är den största kostnaden skatter och moms.

Jag minns för något år sedan när bensinpriset kom upp i 12kr i Sverige. Samtidigt kollade jag på Jay Leno på tv där han tog upp hur svinigt dyr bensinen hade blivit. Deras bensinpris var då uppe i motsvarande strax över 5kr litern och redan då var folk upprörda i USA.

Nu kan man läsa på e24.se att i Dubai kostar bensinen 2,40kr litern. Där tar inte staten ut svindyr skatt på bensinen utan de subventionerar den istället. Men i Sverige är meningen att man ska få betala så mycket att man måste sälja bilen på grund av att man inte har råd längre. Är det ett led i grönt tänkande? Att alla som har låg och meddellöner ska sälja bilen och bara de rika ska få köra bil? Vad händer med de som är beroende av bilen för att ta sig till arbetet?

Nedan har jag tagit lite fakta från sidan bensinskatteuppror. Det är något gamla siffror, men ger ändå en bra visning om vad det är vi betalar för egentligen.

Fakta om bensinpriset:

I juli 2007 var bensinpriset i genomsnitt 11,85 kr.

Uppdelat i bensin och skatter:

  • Bensin 4,67 kr
  • Skatt och moms 7,18 kr

Skatten består av:

  • Energiskatt 2,76 kr
  • Koldioxidskatt 2,05 kr
  • Moms på bensin 1,17 kr
  • Moms på skatt 1,20 kr

Kommentarer
Postat av: Mi

Men varför ska man betala skatt på skatten???
Endast i Sverige antar jag...

2008-05-23 @ 12:28:00
URL: http://megafanen.blogg.se
Postat av: Bejje

Ja varför betalar vi skatt på skatt, och moms på skatt? Det undrar jag också. Varför betalar vi skatt på lönen för att sedan betala skatt på alkohol och bensin som redan är skattad flera gånger? Troligtvis därför att staten vet att dom kan ta ut det och vi kommer köpa det ändå.

2008-05-23 @ 12:37:33
URL: http://bejje.blogg.se
Postat av: Mi

Jaa vi betalar ca 79% i skatt totalt.. tycker att det är rätt mycket..

2008-05-23 @ 12:39:38
URL: http://megafanen.blogg.se
Postat av: Strukt

Dom vill inte att vi skall köra bil, det blir väl häst och vagn til slut. I Sverige är ni iallafall duktiga på att ta i bruk alternativa drivmedel. Har sett mycket mer stationer där man kan fylla E85 eller vad det heter. Här i norge har jag kanske sett en station eller två.

Om du vill köra miljövänligt i Norge får du ändå inte fyllt på drivmedel. I samma veva säger dom att vi kör alldeles för mycket bil. Om dom nu skal ta ut så ini helvete med avgifter får dom banne mig se till att dom pengerna går till något vettigt. Som att finansiera utbyggnad av pumpar till annat drivmedel exempelvis.

2008-05-23 @ 23:34:11
URL: http://www.strukt.biz

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0